3 soorten oogproblemen bij het paard

Oogproblemen paard
Welke oogproblemen komen er voor bij een paard?

Oogproblemen bij het paard zijn erg vervelend. Het oog is een belangrijk en kwetsbaar orgaan. Problemen aan het oog ontstaan soms heel geleidelijk en zonder dat je er erg in hebt. Ze kunnen echter ook heel acuut ontstaan Veel voorkomende problemen zijn slijmvliesontsteking, hoornvliesbeschadiging of maanblindheid.

Als een paard last heeft van een oog, is het belangrijk om een dierenarts in te schakelen. Er kan namelijk onherstelbare schade ontstaan als er niet tijdig wordt behandeld. In geval van oogproblemen is een snelle diagnose van belang om ook zo spoedig mogelijk een passende behandeling te starten.

Hoe ontstaan oogproblemen bij het paard?

Het oog van een paard is een kwetsbaar orgaan. Problemen aan het oog komen dan ook veel voor. Ze kunnen ontstaan door een trauma van buitenaf (een klap op het oog), een infectie of een andere ziekte aan het oog.

Soorten oogproblemen bij het paard

Slijmvliesontsteking

De medische term voor een slijmvliesontsteking is conjuctivitis. In de volksmond ook wel een “vliegenoog” genoemd. Het is een ontsteking die voornamelijk in de zomer voorkomt. Symptomen zijn onder andere gezwollen en rode oogslijmvliezen. Irritatie kun je verminderen door een vliegenkap te gebruiken. Een ontsteking kan worden behandeld met oogdruppels.

Hoornvliesbeschadiging

Hoe ontstaat een hoornvliesbeschadiging?
Een hoornvliesbeschadiging kan ontstaan doordat er iets in het oog komt of door een trauma.

Een ander woord voor hoornvliesbeschadiging is ook wel een corneabeschadiging. Omdat de beschadiging pijnlijk is gaat het oog tranen en hierdoor knijpt je paard het oog dicht. De dierenarts zal met behulp van fluoresceïne onderzoeken of het hoornvlies beschadigd is. Beschadigingen worden als een groene plek zichtbaar. In veel gevallen krijgt het paard een antibioticazalf zodat het oog niet gaat ontsteken. Het herstel van het hoornvlies duurt enige tijd. Bij ernstigere beschadigingen kunnen verdere behandelingen bij een gespecialiseerde kliniek noodzakelijk zijn.

Maanblindheid bij paarden

Wat is maanblindheid?
Maanblindheid is een vervelende en een hele pijnlijke aandoening voor het paard. Het is een terugkerende ontsteking in het oog.

Behandeling van deze aandoening is erg intensief en langdurig. Bij een onjuiste behandeling kan het zicht van het paard verminderen of blindheid veroorzaken. Je kunt maanblindheid herkennen doordat het paard met het oog knijpt. Het oog vertoont een blauwe waas en de pupil is klein.

Oogonderzoek door JW VetService

Heeft je paard last van zijn of haar ogen? Wil je een onderzoek laten uitvoeren? Neem dan contact met Jeroen Wesselingh op. Dan kunnen we kijken hoe we je kunnen helpen.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Menu