Kreupelheid bij een paard

Kreupelheid bij een paard
Hoe herken je een kreupel paard?

Als je paard kreupel is of last heeft van kreupelheid dan vertoont je paard een onregelmatige gang. Het kan ook voorkomen dat het paard een of meer benen niet meer belast.

Oorzaken van een kreupel paard

Het ontstaan van kreupelheid heeft verschillende oorzaken. Acute kreupelheid kan ontstaan door een trauma. Bijvoorbeeld door een verzwikking, een zweer of een fractuur. Er bestaat ook chronische kreupelheid, dit kan ontstaan door overbelasting, arthrose of een erfelijke aandoening.

De veel voorkomende oorzaken zijn:

Soorten kreupelheid

Er zijn twee soorten kreupelheid. Ten eerste bewegingskreupelheid en ten tweede belastingskreupelheid. Om inzicht te krijgen in de oorzaak van kreupelheid wordt onderscheid gemaakt in deze twee vormen. Bij belastingskreupelheid bevindt de oorzaak zich meestal in het onderbeen van het paard. Wanneer er sprake is van bewegingskreupelheid dan zit de oorzaak meestal hoger in het been. De manier van lopen en het soort kreupelheid kunnen inzicht geven in de mogelijke oorzaak.

Onderzoek kreupelheid bij een paard

Het vaststellen van een diagnose kan op verschillende manieren. Door middel van een klinisch onderzoek bekijkt de dierenarts de stand van het paard. Ten slotte bekijkt de dierenarts het paard als het beweegt.

Diagnostiek

Als verder onderzoek noodzakelijk is om de locatie van de klachten aan te wijzen, kan er gebruikt gemaakt worden van:

Heeft jouw paard last van kreupelheid?

Neem contact op met JW VetService voor het maken van een afspraak.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Menu