Mestonderzoek paard

Mestonderzoek bij paarden
Waarom wordt er een mestonderzoek gedaan?

Bij het uitvoeren van een mestonderzoek controleert de dierenarts of er wormeieren aanwezig zijn in de mest van het paard. Een mestonderzoek voorkomt het onnodig ontwormen van een paard.

Wanneer wordt er een mestonderzoek gedaan?

Het onderzoeken van mest kan het hele jaar door. Aangeraden wordt aangeraden om dit onderzoek niet in het najaar of in de winter te doen.

De dierenarts controleert bij het mestonderzoek de mest op wormeitjes. Bij het onderzoek kijkt de dierenarts naar de hoeveelheid en het soort eitjes dat in de mest voorkomt.

Uitslag mestonderzoek van het paard

De dierenarts onderzoekt de mest met een microscoop. Met behulp van een zoutoplossing wordt de mest onderzocht. De uitslag van de wormentelling wordt weergegeven als eitjes per gram (EPG) mest.

EPGResultaat
< 200bijna geen eitjes aanwezig
200-500eitjes aanwezig, behandeling in overleg
>500eitjes aanwezig, behandeling vereist

Welke soorten wormen komen voor bij paarden?

Worminfecties komen bij paarden veelvuldig voor. De meest voorkomende wormen zijn:

Ontwormen van je paard

Als er uit het onderzoek naar voren is gekomen dat het paard een wormenkuur moet krijgen, dan zal de dierenarts hier een wormenkuur voor afgeven of zelf toedienen. Een wormenkuur kan via een orale pasta worden ingegeven.

Een goede dosering van de wormenmedicatie is erg belangrijk. Bij een onjuiste dosering kan het zijn dat de wormen resistent worden.

Hoe vaak ontworm je een paard?
Het is belangrijk om paarden ouder dan drie jaar niet volgens een vast schema te ontwormen. Het ontwormen van een paard volgens een vast schema zorgt ervoor dat wormen resistent worden. Dit heeft tot gevolg dat de wormen niet meer doodgaan.

Mestonderzoek bij JW VetService

Wil je een mestonderzoek laten uitvoeren? Neem contact met ons op.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Menu