Wat is een klinische keuring bij een paard?

Klinische Keuring
Wat is een klinische keuring?

Bij een klinische keuring onderzoekt de dierenartsarts het paard op afwijkingen en of het paard één of meerdere aandoeningen heeft. Een keuring is altijd een momentopname. De paardendierenarts bekijkt de gezondheid van het paard op dat moment. De dierenarts controleert het paard van neus tot de staart.

Waarom een klinische keuring?

Om meerdere redenen kan er een keuring worden uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld:
– Inventarisatie van de gezondheid
– Aankoop of verkoop van het paard
– Acceptatie door een verzekeringsmaatschappij

Waaruit bestaat een klinische keuring?

Een keuring bestaat uit een aantal onderdelen:
– Een algemeen onderzoek en de ogen
– Het hart en de longen, ook wel het ademhalingsstelsel van het paard (respiratie-apparaat)
– Bloedvaten en lymfevaten (circulatie-apparaat)
– Spijsverteringsstelsel (digestie-apparaat)
– Nieren, urinewegen en geslachtsorganen (urogenitaal-apparaat)
– Zenuwstelsel en zintuigen
– Bewegingsapparaat (locomotie-apparaat)

Tijdens de keuring controleert de dierenarts het paard. Hierbij wordt er gelet op het beenwerk ook wel het bewegingsapparaat genoemd, het hart, de longen en de ogen. Daarnaast let de dierenarts op algehele gezondheidstoestand en geschiktheid voor doel van de aankoop, bijvoorbeeld voor de fokkerij of paardensport.

Algemeen onderzoek

Tijdens de keuring bekijkt de dierenarts de stand, de bouw, de houding en het gedrag van het paard. Eventuele afwijkingen in het gedrag worden hierbij ook opgemerkt. Bijvoorbeeld als het paard vijandig of angstig reageert.

Ogen

Er vindt een controle plaats van de oogleden, de dierenarts bekijkt of ze goed sluiten. Ook kijkt de dierenarts of het oog niet traant en of er (oude) verwondingen aanwezig zijn. Daarnaast inspecteren we de binnenkant van het oog.

Het respiratie-apparaat en circulatie-apparaat

Hart en longen

Voordat het paard zich gaat inspannen vindt er een keuring in rust plaats. Hierbij luisteren we naar het hart en de longen. Tijdens de keuring gaat het paard zich inspannen. Na de inspanning en de testen van het bewegingsapparaat luistert de dierenarts opnieuw naar het hart en de longen. Eventuele afwijkingen na inspanning worden nu geconstateerd.

Het spijsverteringsstelsel

Gebit en mond

Bij de keuring controleert de dierenarts het gebit. Een mogelijk probleem is een ongelijke afslijting van de kiezen. Dit kan pijn en een afwijkend eetgedrag veroorzaken. Vervolgens controleert de paardenarts de mond en lippen. Hij bekijkt de kiezen, het slijmvlies en de tong op littekens en verwondingen.

Het bewegingsapparaat

In rust en beweging beoordeelt de dierenarts het bewegingsapparaat. Op de rechte lijn kijkt de paardenarts naar de stap en draf. Vervolgens longeren op een harde bodem in stap en draf. En daarna gevolgd op zachte bodem in stap, draf en galop.

Buigproeven

Om eventuele problemen of pijnlijkheden waar te nemen worden buigproeven uitgevoerd. Tijdens de buigproeven worden de benen en gewrichten gedurende enige tijd gebogen. De buigproeven vinden altijd plaats aan alle vier de benen om een volledig beeld te verkrijgen van mogelijke problemen.

Klinische keuring aanvragen

JW VetService biedt de klinische keuring aan voor je (toekomstige) paard. Voor meer informatie kun je contact opnemen met ons.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.